Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Sinuhe Wallinheimo: Omien juomien nauttimista ravintoloissa ei pidä päästää lakiin

Verotus on tärkein keino alkoholin kulutuksen ohjaamiseen. Ravintolassa anniskeltavalle alkoholille tulisi saada oma veromekanisminsa.

 

Teksti: Irkka Honkakumpu
Kuva: Timo Niemi

 

MaRan liittokokouksessa Lappeenrannassa puhunut Kokoomuksen eduskuntaryhmän norminpurkuvastaava, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo vertasi alkoholilain uudistuksen vaiheita Sisyfoksen työhön. Kiveä on tälläkin hallituskaudella kammettu vuoren huipulle, josta se on muutaman kerran vierinyt takaisin alas.

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevassa laissa yhdeksi ongelmakohdaksi on noussut paljon julkisuutta saanut etämyynti. Virkamiesvalmistelussa lain perusteluihin ilmaantui kirjaus sen kieltämisestä, vaikka itse pykälistä kyseinen kirjaus puuttuu.  

Kevään neuvotteluissa Wallinheimon oma puolue esitti kompromissia, jonka mukaan etämyyntikieltoa ei sovellettaisi tilanteessa, jossa muun muassa kaikki verovelvollisuudet on hoidettu. Malli olisi ratkaissut kaikki olennaiset etämyynnin EU-oikeudellisiin epäselvyyksiin liittyvät ongelmat. Ehdotus ei kuitenkaan edennyt muiden puolueiden vastustuksen takia. Asia on nyt valiokuntakäsittelyssä, eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

– Isoja epäkohtia ovat myös MaRan tuoreimmassa lausunnossaan esille nostamat anniskeluluvan soveltamiseen liittyvät asiat. Olen MaRan kanssa samaa mieltä, että korjausta kaipaisivat muun muassa peruste niin sanotun terassianniskelun lopettamisesta kello 1.30 mennessä, viranomaisille annettu laaja oikeus määrittää anniskelualueen koko ja paikka sekä ehdotukset kalliista anniskelulupamaksuista, Wallinheimo sanoi. 

Hän oli yhtä mieltä myös siitä, että majoitusliikkeiden tulisi aamiaistarjoilun yhteydessä voida anniskella ennen kello yhdeksää. Se on yleinen kansainvälinen ja erityisesti brunssiin kuuluva käytäntö. Kaikkien ravintoloiden tulisi voida anniskella vapun-, itsenäisyys- ja uudenvuodenpäivänä ennen kello yhdeksää.

– Oma taistelunsa on ollut kysymys omien juomien nauttimisesta ravintoloissa. Tätä niin sanottua pitokartanokirjausta lakiin ajoi erityisesti keskusta.  Hallituksen eduskuntaryhmien neuvotteluissa siihen löydettiin hyvä linjaus, joka ei vaaranna ravintoloiden ansaintamahdollisuuksia. Sen jälkeen maa- ja metsätalousvaliokunta kuitenkin ehdotti, että suljetuissa yksityistilaisuuksissa ravintoloissa voitaisiin nauttia asiakkaan omia alkoholijuomia. Pidän selvänä, ettei tätä pidä päästää lopulliseen lakiin, Wallinheimo sanoi.

Päivitys alkoholilakiin ensi hallituskaudella

Nyt käsittelyssä olevaan lakiin jää vielä paljon korjattavaa. Wallinheimon mukaan tulevaan hallitusohjelmaan pitääkin saada kirjaus ensi vaalikaudella alkoholilakiin tehtävästä päivityksestä. 

Siinä tulisi muun muassa vihdoin lunastaa jokaisen puolueen elinkeinolle antama lupaus siirtää alkoholinkulutusta enemmän valvotuissa tiloissa tapahtuvaksi.

Kaikki eduskuntapuolueet ovat huolissaan alkoholin kulutuksen vähenemisestä valvotuissa tiloissa. Silti kaikki viime vuosikymmeninä tehdyt toimenpiteet ovat vieneet sitä juuri toiseen suuntaan. Nyt pitäisi miettiä, mitä tulee tehdä, jotta ihmiset palaisivat nauttimaan alkoholinsa ravintoloihin.

– Tilastolliset faktat näyttävät, että puhutaan massiivisesta arvonlisäveron alennuksesta 24 prosentista 14 prosenttiin. Verotus on tärkein keino, jolla pystymme reippaasti heilauttamaan kulutuskäyttäytymistä, Wallinheimo sanoo.

Hänen mukaansa askel hyvään suuntaan olisi myös päätös siirtää alkoholielinkeinojen sääntely ja niitä koskevan lainsäädännön valmistelu samaan paikkaan, missä muukin elinkeinosääntely on, eli työ- ja elinkeinoministeriöön. Alkoholilain päivityksen päävastuu olisi TEM:ssä, jota valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö avustaisivat omalla sektorikohtaisella osaamisellaan. Näin varmistettaisiin, että lain henki olisi sama sekä sen perusteluissa että pykälissä.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan alkoholilakiin tulee tehdä päivitys ensi vaalikaudella.

Alalle oma tulevaisuusohjelma

Wallinheimon mukaan uuden hallituksen pitäisi alkoholilain lisäksi tehdä erillinen matkailu- ja ravitsemisalan tulevaisuusohjelma, jossa linjattaisiin muun muassa, miten kustannuskehitys saataisiin alan kasvua ja työllisyyttä tukevaksi. Palvelualojen tilanteesta meillä ovat kantaneet huolta monet talousviisaat. Esimerkiksi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju piti palvelualan tarjoamien mahdollisuuksien heikkoa hyödyntämistä yhtenä perussyynä Suomen ja Ruotsin väliselle erolle työllisyydessä.

– Esimerkiksi ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisäveron tasolle voisi asettaa mekanismin, jonka mukaan alkoholin arvonlisäveroa alennettaisiin merkittävästi silloin, kun ravintolassa nautitun alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta laskisi alle 10 prosentin, Wallinheimo ehdottaa.

Myös Alkon asemaa pitäisi pohtia ja rajata tarkemmin. Wallinheimo kertoi hämmästyneenä seuranneensa, miten virallisesti alkoholihaittoja rajoittamaan luotu valtionyhtiö on valmistautunut nyt laissa olevaan maltilliseen alkoholiprosentin nostoon päivittäistavarakaupassa myytävien tuotteiden osalta. 

– Viinabussien vieminen teille ja syrjäkylille käy monelle Alkon hallintoneuvostossa istuvalle kollegalleni mutta ajatus esimerkiksi siitä, että uudessa alkoholilaissa ravintoloille olisi annettu oikeus myydä vaikka viinipullo mukaan tai että lähimarketista saisi aitoa lonkeroa, on kauhistus.

Pettymys vai pelastus?

Wallinheimo lunasti kokousväelle aluksi antamansa lupauksen vastata kysymykseen, onko uusi alkoholilaki  pettymys vai pelastus? Se on sekä että, mutta lopputulos on silti positiivinen.

– Ensiksikin on hyvä, että uudistus saatiin tällä kertaa jopa tehtyä. Viimeisestä isommasta alkoholilain uudistuksesta on vierähtänyt aikaa jo yli neljä vuosikymmentä. Positiivista on ehdottomasti myös se, että kaikkein älyttömimmät vanhan lain kukkaset ja rönsyt saatiin pois haittaamasta liiketoimintojen kehittämistä.

Uusi laki tuo Wallinheimon mukaan parannusta moneen asiaan. Varsinkin ravintolapuolella on ollut käytännön asioita, jotka ovat olleet kiellettyjä, mutta joissa todellisuudessa on jouduttu toimimaan sääntöjen vastaisesti, kuten alkoholin ostaminen luottokortilla. Myös happy houria saa tulevaisuudessa mainostaa, ja ravintolat voivat itse päättää aukioloajoistaan.

– Laissa annetaan yrityksille vapaus keksiä ja innovoida uusia asioita ravintolansa kehittämiseen. Korjattavaakin jäi, joten tulevat eduskuntavaalit ovat tässä suhteessa ratkaisevat. Jos Suomen kansa viisaudessaan valitsee riittävän jämäköitä päättäjiä ajamaan uuden lain nopeaa päivittämistä, epäkohtiin voidaan puuttua nopeastikin. Luotan, että jaksatte omalta osaltanne pitää teille tärkeitä muutostarpeita esillä, Wallinheimo painotti.

Huonoa uudistuksessa oli koko prosessin kesto. Yritykset ovat joutuneet elämään epätietoisuuden tilassa, ja montaa alan investointia on jouduttu jarruttamaan turhaan. •

Päivitetty 12.12.2017

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum