Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Suomen talous kääntyi kasvuun

Toistaiseksi Suomen talouskasvu nojaa palveluihin ja rakentamiseen. Jos viennin elpymistä joudutaan odottamaan vuoteen 2018, kasvu jää ennustettua heikommaksi ja kotimarkkinoidenkin toipuminen voi hidastua uudelleen.

Suomen talous kääntyi viime vuonna vihdoin kasvuun. Tosin se on ollut rakentamista lukuun ottamatta hidasta. Taloutemme on kuitenkin kirinyt alkuvuonna euroalueen häntäpäästä lähes alueen keskimääräiseen vauhtiin. Suomen talouskasvun ennustetaan pysyttelevän tänä vuonna puolentoista prosentin tuntumassa, ja alkuvuoden toteutuneen kehityksen perusteella se on mahdollista. Ensi vuonna kasvun ennustetaan tosin olevan hieman hitaampaa, vain prosentin luokkaa.

Viennin elpyminen näyttää vaikealta

Sekä kuluvan että ensi vuoden ennusteisiin sisältyy toivo viennin pienestä elpymisestä. Kansainvälisestä taloudesta ja etenkin euroalueelta on toivottu vetoapua Suomen vientiin. Joillakin teollisuustoimialoilla on havaittavissa pientä nousua, mutta viennin kehitys on edelleen varsin heikkoa. Globaali epävarmuus lisääntyi kesän aikana niin taloudessa kuin politiikassakin. Huolet Kiinan kasvun hidastumisesta, Ison-Britannian brexitistä ja euroalueen heikosta pankkisektorista ovat vaikuttaneet kansainvälisen talouden näkymiin.

Maailmantalous kyllä kasvaa, mutta kasvuvauhti on hitainta sitten finanssikriisin. Jos maailmantalous hyytyy ja poliittinen epävarmuus lisääntyy edelleen, se syö varmuudella investointihalukkuutta maailmalla ja osuu Suomen isoja investointituotteita vievään vientisektoriin. Mikäli vienti ei pian käänny kasvuun, Suomen talouden ennusteet voivat osoittautua optimistisiksi. Talousennusteita jouduttaisiin silloin vetämään jälleen alaspäin myös kotimarkkinoiden osalta, joka tällä hetkelle elää pitkälti säästöillä ja velkaantumisella.

 

Mara-ala kasvussa ensimmäisen vuosipuoliskon


Mara-alan kasvu on ollut kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla yleistä talouskehitystä nopeampaa. Kotimaan taloudessa taustalla ovat lyhennysvapaat ja ostovoiman sekä kuluttajien luottamuksen toipuminen.

Ulkomaisen matkailun osalta EU-maista ja Aasiasta tulevat matkailijat ovat kasvattaneet yöpymisiä edelleen laskevista venäläisistä yöpymisistä huolimatta. Taantumaa edeltävään tasoon on vielä matkaa, ja toipumista hidastaa eniten anniskelumyynnin heikko tilanne. Kasvua on kuitenkin useimmilla mara-toimialoilla, ja kannattavuuden parantuminen on jatkunut viime vuodesta.

Myynnin kasvu jatkuu loppuvuoden

Kesäsesongin tilastoja saadaan vielä odottaa, mutta suhdannetiedustelun mukaan myynnin kasvu jatkui myös kesällä. Suhdannenäkymät syksyyn ja alkutalveen ovat myös pysyneet plussan puolella ja myynnin kasvun odotetaan jatkuvan loppuvuonna. Kuluttajien kannalta kuluva vuosi menee mukavasti, kun yleinen hintakehitys on edelleen nollan tuntumassa ja heikostakin ansiokehityksestä jää rahaa kuluttamiseen.

Ensi vuodesta tulee näillä näkymin laihempi. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus keventää palkansaajien verotusta selvästi, mutta heikko ansiokehitys ja hintojen nousun nopeutuminen puolittavat yksityisen kulutuksen kasvun. Sen perusteella voi arvioida, että mara-alan kasvu on ensi vuonna hieman tiukemmassa.

 

Teksti ja kuviot: Jouni Vihmo

 

Päivitetty 23.03.2018

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum