Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Mara-alan suhdannetilanne elpyy vähitellen

03.05.2017

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on parantunut, mutta on yhä alle keskimääräisen, selviää tuoreimmasta suhdannebarometrista. Odotukset lähitulevaisuuteen ovat pysyneet melko hyvinä.

Alan yritykset kuvaavat suhdannetilanteensa elpyneen vähitellen. Suhdannenäkymien saldoluku pysyi huhtikuussa tehdyssä tiedustelussa ennallaan +16 (tammikuussa +16). Paranevia suhdanteita seuraavalle puolelle vuodelle odotti nyt 25 prosenttia vastaajista ja 9 prosenttia enteili tilanteen synkkenevän samalla ajanjaksolla.

Tiedustelun mukaan myynnin määrä on kasvanut kohtalaisesti. Lähikuukausien aikana kasvun odotetaan olevan tasaisessa kasvussa. Myyntihinnat kohoaisivat edelleen loivasti ja kannattavuus vahvistuisi vähän.

Henkilökunnan määrä on pysynyt alkuvuonna lähes ennallaan. Loppukevään aikana sen odotetaan hieman kasvavan.

Mara-alan suhdannebarometriin>>

 

Kuvio: Suhdanneodotukset ja myynnin määrän muutos

 

Suhdanteiden koheneminen jatkuu

Koko elinkeinoelämän yleisiä suhdannenäkymiä mittaava saldoluku vahvistui huhtikuussa. Yleisen suhdannetilanteen arvioidaan paranevan kesän ja syksyn 2017 aikana.

Suhdannenäkymät olivat melko samankaltaiset kaikilla päätoimialoilla. Teollisuuden saldoluku vahvistui huhtikuussa lukemaan +13 (tammikuussa +7). Rakentamisen suhdannenäkymät olivat tasolla +19 (tammikuussa myös +19) ja palvelualojen odotukset nousivat puolestaan lukemaan +20 (tammikuussa +13).

Matkailu- ja ravintola-alan suhdannebarometri perustuu Elinkeinoelämä keskusliitto EK:n suhdannebarometriin.

 

Lisätietoa:

Ari Peltoniemi, MaRan pääekonomisti
p. 09 6220 2037


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake