Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Tutkimukset

MaRan tutkimuksia matkailu- ja ravintola-alalta

Ruokaketjun merkitys kansantaloudelle ja alueille Suomessa 2013-2015 (julkaistu 20.5.2017)
Luonnonvarakeskus Luke selvitti kotimaisen ruoka-alan verokertymää ja työllisyysvaikutuksia. Selvityksen kotimaisen ruokasektorin verokertymästä ja työllisyysvaikutuksista rahoittivat Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry ja Agronomiliitto ry.

Merenkulun tuet – arvio henkilökuljetuksiin kohdistuvista valtiontuista (julkaistu 30.5.2017)
Tampereen yliopiston julkistama selvitys arvioi, että Suomen valtio tukee matkustajamerenkulkua vuosittain noin 241–255 miljoonalla eurolla.

Ravintolaruokailun trenditutkimus (julkaistu 15.12.2016)
Tutkimus ruokailusta kodin ulkopuolella ja siinä tapahtuvasta kehityksestä. Ravintolaruokailun trenditutkimus ilmestyy joka toinen vuosi. Tutkimus on ostettavissa Restamarkista. Median tiedustelut MaRan viestintään.

Mökkimajoitustilasto 2015 (julkaistu 7.4.2016)
Raportti sisältää yhdeksän eri hiihtokeskuksen mökkimajoituksen kuukausittaiset luvut yöpymisistä ja saapuneista vieraista vuotta 2015 koskien. Raportti edellyttää kirjautumista.

Guggenheim – tulovirta ulkomaan matkailusta pääkaupunkiseudulle (julkaistu 20.1.2016)
Taloustutkimus Oy:n toteuttama tutkimus Guggenheim Helsinki -museon vetovoimaisuudesta eurooppalaisten ja aasialaisten matkailijoiden silmin sekä museon arvioiduista matkailutulo-, työllisyys- ja verohyödyistä.

Suomalaisten alkoholiostot Virosta (julkaistu 12.11.2015)
TAK Oy:n tutkimus suomalaisten alkoholin matkustajatuonnista Virosta. Tutkimusaineisto on edustava otos kolmen suurimman laivayhtiön laivoilla vuoden aikana Virosta Suomeen matkustaneista suomalaisista.

Tunnuslukututkimus 2014 (julkaistu 29.5.2015)
MaRan Tunnuslukututkimus majoitus- ja ravitsemisalan tilavuokrien tasosta, vuokratasossa tapahtuneista muutoksita sekä vuokrien, työvoimakustannusten, myynti- ja käyttökatteen ja muiden kustannusten osuudesta yritysten liikevaihdosta. Tutkimus toteutetaan joka toinen vuosi. Tutkimus on ostettavissa Restamarkista. Median tiedustelut MaRan viestintään.

IEA:n seurantaraportti anniskeluaikojen vapauttamisesta Englannissa ja Walesissa
(julkaistu 20.5.2015)
Britannian taloudellisten asioiden tutkimuslaitoksen IEA:n koostama seurantaraportti anniskeluaikojen vapauttamisen seurauksista Britanniassa vuosina 2005–2015.

Alkoholin matkustajatuonti
(julkaistu 2015)
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tekemä haastattelututkimus alkoholin matkustajatuonnista ja suomalaisten alkoholiostoksista Virosta.

Ravintolaruokailun trenditutkimus (julkaistu 11.12.2014)
Tutkimus ruokailusta kodin ulkopuolella ja siinä tapahtuvasta kehityksestä. Ravintolaruokailun trenditutkimus ilmestyy joka toinen vuosi. Tutkimus on ostettavissa Restamarkista. Median tiedustelut MaRan viestintään.

PTT:n tutkimus edustuskulujen verovähennysoikeuden poistamisen vaikutuksista
(julkaistu 25.6.2014)
Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimus verovähennysoikeuden poistamisen vaikutuksista  matkailu- ja ravintola-alalla.

Tutkimus liikenneasemien alkoholipoliittisesta merkityksestä (julkaistu 2014)
Kartoitus oluen, siidereiden ja long drink -juomien vähittäismyyntiaikojen supistamisen vaikutuksista liikenneasemien myyntiin ja työllisyyteen.

Tutkimus matkailijoiden asenteista kaivoksiin (julkaistu 2013)
Metlan selvitys muun muassa Ylläksen ja Levin kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden käsityksiä kaivostoiminnasta.

PTT:n edustuskulututkimus (julkaistu 2013)
Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen PTT:n selvitys edustuskulujen verovähennysoikeuden poiston vaikutuksia matkailu- ja ravintola-alalle.

Jatkoaikojen poistamisen taloudelliset vaikutukset (julkaistu 2012)
MaRan selvitys ravintoloiden jatkoaikojen poistamisen vaikutuksista, jos anniskelu ravintoloissa loppuisi nykyisen kello 03.30 sijaan 01.30.

KTK:n tutkimus ravintolaruoan alv:n alentamisesta (julkaistu 2011)
Tutkimus ravintolaruuan alv:n alentamisen siirtymisestä asiakashintoihin heinäkuussa 2011 tapahtuneen  arvonlisäveron alentamisen seurauksena.

Päivitetty 07.08.2017

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum