Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Tunnetko ravitsemussitoumuksen?

28.02.2019

Ravitsemussitoumus on toimintamalli, joka kannustaa ruoka-alan toimijoita edistämään hyvää ravitsemusta ja tukemaan kuluttajia terveellisten valintojen tekemisessä.

Ravitsemussitoumus auttaa parantamaan ruoan ravitsemuslaatua pienin askelin. Se on tehty mahdollisimman helpoksi osallistua: toimenpiteet, joihin sitoudutaan, voi valita itse omaan toimintaan ja asiakaskuntaan sopiviksi.
Sitoumukset tehdään valtioneuvoston kanslian ylläpitämällä Yhteiskuntasitoumus-sivustolla. Toimija asettaa tavoitteet, esittää toimenpiteet, mittarit ja aikataulun ja kuvaillee, mitä uutta toimintaan tulee sitoumuksen myötä. Sitoumus julkaistaan hyväksymisen jälkeen sivustolla.

Positiivista näkyvyyttä

Julkaisemisen myötä sitoumuksen tekijä saa näkyvyyttä yritykselleen ja viestii auttavansa asiakkaitaan terveyttä edistävissä valinnoissa. Tietoa tehdyistä sitoumuksista voi jakaa sosiaalisen median kanavissa. Yritysviestinnässään toimija voi kertoa olevansa mukana ravitsemussitoumuksessa esimerkiksi seuraavanlaisella lauseella: ”Yrityksemme on tehnyt ravitsemussitoumuksen. Tuemme asiakkaitamme suolan saannin vähentämisessä.”

Kahdeksan sisältöaluetta

Ravitsemussitoumuksen voi tehdä kahdeksalla sisältöalueella, jotka on valittu niin, että ne ovat merkittäviä väestön ravitsemuksen parantamisen kannalta. Sisältöalueet ovat


• Suola
• Rasvan laatu
• Sokeri
• Kasvikset (vihannekset, juurekset, marjat & hedelmät)
• Tuotteet lapsille
• Annos- ja pakkauskoot
• Lounaat (ateriat ja välipalat)
• Ruokaohjeet

 

Konkreettisia, mitattavia toimia

Ravitsemussitoumuksen tekijä valitsee itse toimenpiteet, joita hän aikoo tehdä tuottamansa ruoan ravitsemuslaadun parantamiseksi. Pienilläkin tavoitteilla voi lähteä mukaan ja tarkkailla, miten asiakkaat ottavat muutoksen vastaan.
Sitoumukset ovat konkreettisia, mitattavia asioita, joiden toteutumista seurataan. Ei riitä, että ”pyritään edistämään” jotakin muutosta, vaan tavoitteet on asetettava niin, että niiden toteutumista voi seurata.

Muutosten tuloksena tuotteiden laadun tulee kokonaisuudessaan parantua. Kun vaikkapa vähennetään sokeria, energiasisällön tulee vähentyä, tai jos se pysyy samana, ravitsemuslaadun pitää samanaikaisesti parantua esimerkiksi kuidun määrän kasvun myötä. Tyydyttyneen rasvan, transrasvan tai suolan määrä eivät saa suurentua.

Toimija määrittelee tavoitteet siten, että ne ovat omista lähtökohdista katsottuna merkityksellisiä Ravitsemussitoumuksen olisi hyvä kohdistua käyttömääriltään merkittäviin tuotteisiin tai niin, että mahdollisimman moni asiakas hyötyisi muutoksista.

Yhteen sitoumukseen kannattaa kirjata yksi selkeä asia. Halutessaan sama toimija voi tehdä useita eri sitoumuksia.

Raportointi oman aikataulun mukaan

Tavoitteiden toteutumista verrataan lähtötasoon. Raportointiaikataulu määräytyy sen mukaan, mille aikavälille toimija on itse asettanut tavoitteet, esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden kuluttua sitoumuksen tekemisestä. Tuolloin raportoidaan, miten toimenpide on onnistunut ja miten suuri osa tavoitteesta on saavutettu. Järjestelmä lähettää raportointipyynnön, joten asiaa ei tarvitse itse erikseen muistaa.

Ravitsemussitoumus-järjestelmän pilottivaiheen kansallinen arviointi on sovittu vuoden 2020 loppuun. Tällöin kerätään tietoa järjestelmän toimivuudesta ja tuloksista. Saatujen kokemusten pohjalta jo nyt näyttää todennäköiseltä, että toimintamalli saa jatkoa.

Ravitsemussitoumuksia ovat tähän mennessä tehneet lähinnä elintarviketeollisuus, kauppa, kouluravintolat ja kunnalliset toimijat. Malli kuitenkin sopii yhtä hyvin myös tarjoilusektorille, kuten lounasravintoloille, kahviloille ja pikaruokaravintoloille. MaRa suosittelee ravitsemussitoumusta niille jäsenilleen, joiden liikeideaan ja toimintatapaan se sopii.

Mikä ravitsemussitoumus?

Ravitsemussitoumus on osa kansallista yhteiskuntasitoumusta, Sitoumus2050.fi. Se puolestaan on osa Suomen globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelmaa, Agenda2030.

Toimijoiden tekemät ravitsemussitoumukset kirjautuvat automaattisesti yhteiskuntasitoumuksen yhdenvartaisuus-tavoitteeseen ja sen kautta globaaleihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Ravitsemussitoumuksen taustalla ovat myös EU:n tiekartta ja päätelmät elintarvikkeiden laadun parantamisesta ja lasten lihavuuden ehkäisemisestä.

 

Lisätietoa

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta
Katso tehtyjä sitoumuksia ja tee omasi
Lisätietoja: valtion ravitsemisneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, arja.lyytikainen(at)ruokavirasto.fi


MaRan verkkosivut käyttää evästeitä. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja verkkosivujemme evästekäytännöistä täällä.

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum