Matkailu- ja ravintola-alan tiekartta 2024

Tämän raportin ensisijaisena tavoitteena on lisätä eri toimijoiden ymmärrystä matkailu- ja ravintola-alan toimintaympäristöstä, erityispiirteistä ja ilmasto-osaamisesta. Käytännönläheiset esimerkit havainnollistavat toimialan päästölähteitä ja vähähiilisyyttä edistäviä toimia.

Raportin painopiste ja toteuttamistapa eroavat vuonna 2020 julkaistusta selvityksestä ”Matkailu- ja ravintola-alan tiekartta vähähiilisyyteen”, jossa kuvattiin matkailu- ja ravintola-alan silloista tilaa ja hiilijalanjälkeä sekä päästövähennysmahdollisuuksia. Laskentaa Scope 1 ja 2 -tason päästöistä ja niiden vähentämismahdollisuuksista ei tällä kertaa nähty tarkoituksenmukaiseksi toistaa, eikä MaRa ota kantaa esimerkiksi energiantuotannon tuotantotapojen kehitykseen. Painopiste on toimialan ja meneillään olevien tai jo tehtyjen toimien kuvaamisessa. Aiempaa laajemmin käsitellään toimialan epäsuoria päästöjä ja arvoketjua, jossa on mahdollista saada aikaa merkittävää ilmastovaikutusten vähenemistä.

Toimialan yleisten tunnuslukujen lisäksi raportissa kuvataan asiakkaiden ja työntekijöiden merkitystä toimialan ilmastotoimien näkökulmasta sekä energiatehokkuuteen ja elintarvikkeisiin liittyviä toimia.

Raportin toteuttamisesta ovat vastanneet Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n asiantuntijat.


​​​​​​​
Matkailu- ja ravintola-ala tiellä vähähiilisyyteen – Alan toimintaympäristö ja ilmastotoimet (pdf)