Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Suomi-ruokaa tunnetuksi

Pohjois-Savossa on tehty yhdessä töitä alueen ruokamatkailun puolesta jo useamman vuoden ajan. Kuopio saikin lokakuussa ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen vuodeksi 2020.

 

Teksti: Marjoannika Nyman
Kuvat: Timo Nyman/Katoni ja Gorm Branderup/Food Festival
 

Suomen ruokamatkailustrategian lisäksi hallituksen lähiruokaohjelma, maaseutupoliittinen kokonaisohjelma ja opetus- ja kulttuuriministeriön Matkailu- ja kulttuurin syke-toimintaohjelmat sisältävät kehittämistoimenpiteitä suomalaisen ruoan ja lähiruoan nostamiseksi osaksi laadukasta matkailutuotetta.

Suomalainen ruoka halutaan tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua, mutta miten se tehdään?

Esimerkiksi käy Kuopio, jossa alueen matkailu-, ravintola-, elintarvike- ja kulttuurialan toimijat ovat tehneet jo useamman vuoden yhteistyötä alueen ruokamatkailun kehittämiseksi.

Neljä vuotta sitten kaupungissa järjestettiin ensimmäistä kertaa Satoa Kuopio Food Festival, jonka Kuopion kaupunki palkitsi vuoden 2014 ilmiönä.

Tänä vuonna Suomen matkailuliiketoiminnan kehittämisestä vastaava asiantuntijaraati valitsi tapahtuman yhdeksi Suomen ruokamatkailun kärkituotteeksi edustamaan suomalaista ruokamatkailuosaamista valtakunnallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla, yhdessä kolmentoista muun tuotteen kanssa.

– Satoa pystyy paljon isompaan, uskoo tapahtumaa toteuttamassa ollut keittiömestari Kalle Jälänne kuopiolaisravintola Kummisedästä.

Pohjoismaiden ruokafestivaalien kärkitapahtumiin kuuluva Food Festival järjestettiin Tanskan Aarhusissa syyskuun lopussa.

Jälänne on juuri palannut Pohjoismaiden johtavilta ruokafestivaaleilta Tanskasta, jonne hän lähti hakemaan inspiraatiota Kuopion ruokamatkailun ja -tapahtumien kehittämiseen yhdessä muiden Kuopion alueen ruoka-alan ammattilaisten kanssa.

Matkan järjestämisestä vastasi Satoa-tapahtuman tuottaja ProAgria Pohjois-Savo, joka yhdessä Kuopion kaupungin ja Savonia ammattikorkeakoulun kanssa sai ensimmäisenä alueena Suomessa Kuopiolle European Region of Gastronomy -tunnustuksen vuodeksi 2020.

Tunnustuksen tavoitteena on auttaa edistämään ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kaupunkikulttuurin yhteistyötä alueella, ja sen odotetaan tuovan kansainvälisen näkyvyyden lisäksi uusia matkailijavirtoja alueelle.

Tanskan Aarhus oli osuva opintomatkakohde ruokamatkailua Pohjois-Savoon kehittävälle työryhmälle, sillä kaupunki kantaa kuluvana vuonna eurooppalaisen alueen gastronomista tunnustusta.


Kuopiolaiset ravintolat tekivät suomalaista ruokaa tunnetuksi työpajassa Aarhusin ruokafestivaaleilla. Kokit mustissaan: Jere Hyttinen (vas.) ja Kalle Jälänne ravintola Kummisedästä sekä Mika Savolainen ravintola Bowl­D1neristä.

Pohjoismaisilla ruokafestivaaleilla oli mahdollisuus opetella valmistamaan ensimmäistä kertaa myös suomalaista ruokaa, kun osana tapahtumaa järjestettiin Suomi-ruoan työpaja. Työpajaan osallistuvat pääsivät valmistamaan ruokaa yhdessä kuopiolaiskokkien kanssa. Menukokonaisuus oli suunniteltu kuopiolaisravintoloiden yhteistyönä.

– Ihmisiä kiinnostaa, miten ruoka lähdetään tekemään alusta asti ja miten hyödyntää ylijäänyt, kuvailee työpajassa porosta pääruoan valmistanut Jälänne.

Alkupalan tekivät BowlD1ner-ravintolan kokit, ja jälkiruoasta vastasivat VS Ravintoloiden kokit. 

VS Ravintoloiden yrittäjä-keittiömestarin Aki Hiltusen mukaan työpajassa tärkeintä oli vinkkien ja mielipiteiden jakaminen.

Työpajakokeilu Tanskassa onnistui hyvin, ja Kuopioon lähti runsaasti ideoita alueen ruokamatkailun kehittämiseksi edelleen.  

– Saimme paljon vinkkejä, miten isoksi oma tapahtumamme pystyisi kasvamaan, myös työpajojen muodossa. Ne olisivat oiva lisä tapahtumaan, Jälänne summasi matkan jälkeen. •

 

********************

 

Ruoka osaksi matkailumaakuvaa

Ruokamatkailu on tärkeä kehittämisen kohde maailmanlaajuisesti. Matkailumme kilpailukyvyn takia sen tulee olla sitä myös Suomessa. Hallituksen puoliväliriihessä osoittama lisämääräraha tehostaa ruokamatkailun kehittämistä. 

Finpron Visit Finland, maa- ja metsätalous­ministeriö sekä alan yrittäjät ovat laatineet yhteistyössä Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian vuosiksi 2015–2020. Strategiaa on jalkautettu eri puolilla maata 13 ruokamatkailun työpajassa.

Ruokamatkailun kehittämiseen on saatu palautetta, kehittämisideoita ja näkökulmia etenkin yrittäjiltä ja matkailun alueellisilta toimijoilta. Ruokamatkailustrategian jalkautusprojektin toimenpiteet, työkalut ja tulokset sekä muun muassa markkinoinnissa hyödynnettäväksi tarkoitettu materiaali ovat sähköisenä osoitteessa hungryforfinland.fi/ruokamatkailun-julkaisu-2017.

Ruokamatkailustrategian jalkautushankkeen rahoittajina toimivat Maaseutuvirasto ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Hanketta koordinoi Haagan toimipiste.

Ruokamatkailustrategiamme on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta. Suomi on laatinut oman osuutensa Maailman Matkailujärjestö Unwto:n Second Global Report on Gastronomy Tourism -ruokamatkailujulkaisuun.

Ruokamatkailukohteen vetovoimaa lisää kiinnostava ja mieleenpainuva tarina, joka lisää paikan ja elämyksen arvoa. Opetus- ja kulttuuriministeriö onkin myöntänyt Haaga-Helialle määrärahan ruokamatkailun tarinallistamiseen.

Päivitetty 07.11.2017

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake