Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Matkailu- ja ravintola-alan lähiajan näkymät heikkenemässä

11.12.2012


Ravintolamyynnin kaksi vuotta jatkunut myönteinen kehitys taittuu viimeistään ensi vuoden alussa. Pitkän aikavälin näkymät ovat kuitenkin suotuisat. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ruokailevat ravintolassa yhä enemmän. Majoitusmyynnin kasvua on jarruttanut kotimaisten yöpymisten hidas kehitys, mutta ulkomaisten, etenkin venäläisten yöpymisten määrä on pitänyt kasvua yllä.

Pikkujoulusesonki näyttäisi ravintoloilla menevän vielä hyvin, mutta muuten loppuvuonna ja ensi vuoden alkupuoliskolla myynnin kasvu on vähäistä, MaRan ekonomisti Jouni Vihmo arvioi.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdanneodotukset kääntyivät loppusyksystä keskimääräistä heikommiksi. Ravintoloiden ruokamyynnin kasvu on ollut vahvaa syksyyn asti, mutta viileä kesä käänsi ravintoloiden alkoholin myynnin selvään laskuun.

Tulevan vuoden alkupuolisko tulee olemaan koko ravintolasektorille vaikea. Kotitalouksien kulutushalukkuus on vähissä, kun ostovoima laskee eivätkä alkuvuoden työllisyysnäkymätkään ole kovin valoisat. Arvonlisäveron korottaminen ensi vuoden alusta on väärä lääke valtiontalouden tasapainottamiseen, arvioi Vihmo.  

Ravintoloiden ruokamyynnin määrä kasvaa tänä vuonna hieman yli prosentin. Alkoholin myynnin määrä laskee 3-4 prosenttia. Ensi vuonna ruokamyynnin kasvu jäänee vajaaseen prosenttiin ja alkoholin myynnin arvioidaan laskevan edelleen 1-2 prosenttia.   

Ravintolat ankkuroituvat suomalaisten arkeen yhä tiiviimmin

Ravintoloiden pitkän aikavälin näkymät ovat suotuisat. MaRan teettämän Ravintolaruokailun trenditutkimuksen mukaan suomalaiset ruokailevat ravintolassa yhä enemmän. Vielä kymmenen vuotta sitten puolet suomalaisista ilmoitti, ettei edellisen kahden viikon aikana ollut ruokaillut ravintolassa kertaakaan. Heidän osuutensa on laskenut tasaisesti ja viime vuosina kehitys on ollut erityisen nopeaa. Vuonna 2010 osuus laski 35 prosenttiin ja nyt se on enää neljännes.  

Tämä on loistava uutinen koko ravintola-alalle. Se tarkoittaa, että alalla on tehty oikeita asioita. Kasvun perusta on kunnossa, Vihmo sanoo.

Venäläisten matkailijoiden huima kasvu lisää majoitusliikkeiden majoitusmyyntiä

Majoitusmyyntiä on jarruttanut kotimaisten yöpymisten hidas kasvu. Kesä oli monelle majoitusliikkeelle pettymys. Kotimaanmatkailua on valunut Viroon. Venäläisten matkailijoiden määrän huima kasvu on kuitenkin paikannut kysyntää. Siksi Suomen pitäisi panostaa nykyistä enemmän rajaliikenteen sujuvuuteen.

Lisätietoja: ekonomisti Jouni Vihmo, 050 520 1636

Ravintolat ankkuroituvat suomalaisten arkeen yhä tiiviimmin (ravintolaruokailun trenditutkimus)

MaRan suhdannekatsaus (tiivistelmä, 2 sivua)

Matkailu- ja ravintola-alan talousnäkymiä (15 sivua)


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum