Kirjaudu MaRan jäsensivuille

MaRan uusi jäsen -palstan esittelyssä Gastro bar Sesonki

Uusi jäsen -juttusarja esittelee MaRaan liittyneitä yrityksiä. Parhaiten suomalaisista huippukokeista Bocuse d´Or -kilpailuissa menestynyt Matti Jämsén toteutti haaveensa avaamalla oman ravintolan Järvenpäähän.

 

Teksti: Irkka Honkakumpu
Kuvat: Gastro Bar Sesonki

 

Gastro bar sesongin ravintoloitsija Matti Jämsén kertoo:

 

"ENITEN uraani on vaikuttanut vuoden kokki -kilpailun voitto vuonna 2005. Siitä kaikki lähti. Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja inhonnut häviämistä. Tärkeitä ovat olleet myös Bocuse d´Or -kilpailut, jonka tiimiin liittyvät asiat ovat vieneet uraani eteenpäin. Ruoanlaitollisen oppimisen kannalta tärkeintä oli Norjassa viettämäni aika. Se avasi silmiä, ja rakastuin entistä enemmän ruoanlaittoon. Oslossa työskentelin aluksi Hilton Hotelli Triadenissa, ja kävin vapaa-aikana palkatta ekstraamassa Michelin-ravintoloissa. Työpaikka Bent Stiansenin Ravintola Statholdergaardenissa oli iso juttu, joka rohkaisi omaa tekemistä ja toi itseluottamusta.

Bocuse d´Or -kilpailuun harjoitellessani olin G.W. Sundmansin keittiöpäällikkönä. En tiedä, harmittaako enemmän, etten pystynyt keskittymään tarpeeksi Sundmansiin vai että olisi pitänyt keskittyä vielä enemmän kilpailemiseen. Neljäs sija, vaikka onkin tähän mennessä Suomen paras ja lähellä palkintopallia, on silti neljäs. Lihavatini voitti tuolloin maailman parhaan tittelin. Se lämmitti kuitenkin mieltä.

Nyt olen ryhtynyt ravintoloitsijaksi, mikä on ollut haaveena aina. Jokainen kokki haaveilee ravintolasta vaikka sanoisi mitä. Kokki haluaa valmistaa itselleen ominaista ruokaa ja tehdä asiakkaat onnellisiksi. Sehän se juttu on.  

En halunnut perustaa ravintolaa Helsingin keskustaan. Siellä on huikea kilpailu, kun sadan metrin välein on toinen toistaan parempia paikkoja, mutta asiakkaita on silti x määrä.

 

Katsomme vuoden verran miten ravintola menee. Sitten voimme mahdollisesti vaikka laajentaa, Matti Jämsén sanoo.

 

SATTUMAN kautta löytyi K-Citymarket-kauppias Markku Hautala Järvenpäästä. Kerroin hänelle, että haluaisin perustaa ravintolan paikkaan, jossa sijaitsevasta ravintolasta ei juurikaan tiedetä ja jossa käy paljon ihmisiä. Markku totesi, että hänellä on sinulle aika täydellinen paikka, jossa käy 40 000 asiakasta viikossa. Löimme kättä päälle ja sovimme, että teemme ravintolan kimpassa Citymarketin yhteyteen.

Ravintolan nimi Sesonki tulee siitä, että ruokaa laitetaan sesonkien mukaan. Meillä oli esillä monia vaihtoehtoja, mutta Sesonki tuli lopulta kuin salama kirkkaalta taivaalta. Mitä yksinkertaisempi sen parempi.

Kun liikemies on kumppanina, budjetit on tarkkaan laskettu, mutta asiakasmäärä on hyvä kriteeri. Jos saamme ravintolan joka ilta täyteen, olemme hyvin tyytyväisiä. Ensimmäisen toimintapäivämme vappulounas myytiin hetkessä täyteen.

Vaikka ykkösasiakasryhmämme ovat järvenpääläiset ja lähialueella asuvat, on hienoa, että juna-aseman vieressä olevan ravintolan saavuttaa helposti myös Helsingistä julkisillakin.

 

”Mitä yksinkertaisempi
sen parempi.”

 

LIIKEIDEA syntyi puolivahingossa, kun pohdimme eri vaihtoehtoja. Haaveenani on aina ollut, että saisi itse kerätä raaka-aineet. Haemme ne suoraan kaupasta, jonka yhteydessä toimimme. Kuningasideani on, ettei hävikkiä tule lainkaan, kun otamme raaka-aineet suoraan kaupasta. Meillä ei edes ole ravintolassa yhtään kylmävarastoa, ainoastaan vetolaatikot ja käteiskylmäkaapit.

Tarkoitus on olla mukava naapuri, jonne on kiva tulla syömään. Teemme hyvistä raaka-aineista hyvänmakuista ruokaa. Olkoon klisee, mutta ei maksa yhtään enempää tehdä hyvistä aineista hyvää ruokaa kuin huonoakaan, ja samassa ajassa kokki tekee hyvännäköisen ja -makuisen annoksen kuin huononkin. 

Talvella kotimaan sesonkiraaka-aineita on vähemmän tarjolla, joten sesonki ei meillä tarkoita aina pelkkiä kotimaan sesonkeja. Jos Ruotsissa tai Saksassa jokin raaka-aine on ajankohtainen, käytämme luonnollisesti sesongin aikaan sitä.

Ravintolan tärkeimmät henkilövalinnat olivat keittiöpäällikkö ja ravintolapäällikkö. Paikallislehden etusivulla oli ilmoitus, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi Järvenpäähän ja kerrottiin, että olen tavattavissa Citymarketissa tiettyyn aikaan.

 

 

KOVIN montaa ihmistä en tavannut, mutta melkoinen sattuma oli, että törmäsin ravintolapäällikkömme paikasta kiinnostuneeseen Laura Väisäseen. Keittiöpäälliköksi tuli Lasse Lindström, joka työskenteli kanssani samaan aikaan Sundmansissa. Hän oli vaihtanut väliaikaisesti maanmittausalalle, kun Sundmans lopetettiin.

Nykypäivänä on vaikea löytää henkilökuntaa, mutta meillä oli hyvä tilanne hakijoiden osalta.

Johtajana pidän hyvänä merkkinä sitä, että aiemmissa paikoissa moni työntekijä on palannut takaisin. Olen tiukka mutta tasapuolinen. Jos tunnistan talenttia, niin haluan antaa sen näkyä ja päästän työntekijän kehittämään itseään.

MaRaan pitää kuulua, sillä yrittäjä saa paljon apua esimerkiksi työsuhteisiin ja alaan liittyvissä sopimuksissa. Kollegoilta olen kuullut, että MaRa tekee hyvää työtä. Odotan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää.


 

FAKTA:

Grocerant Oy

• Gastro Bar Sesonki

• Järvenpää

• perustettu 2018

• omistajat Matti Jämsén ja Markku Hautala

• asiakaspaikkoja noin 60

• 12 kokoaikaista työntekijää

 

Päivitetty 27.06.2018

MaRan verkkosivut käyttää evästeitä. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja verkkosivujemme evästekäytännöistä täällä.

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum