Kirjaudu MaRan jäsensivuille

MaRa pyytää verottajaa tarkentamaan lounasseteliohjettaan

03.12.2013

Verohallinto on antanut ohjeen lounasetelien ja sähköisten lounaskorttien vastaanotosta. Ohjeessa velvoitetaan jatkossa yksilöimään lounassetelit. Yksilöinti voi tapahtua muun muassa siten, että lounaseteliin merkitään käyttäjän nimi.

Verottajan ohje on tulkinnanvarainen. Siitä voi saada käsityksen, että ravintolassa lounassetelillä maksavan henkilöllisyys olisi aina varmistettava henkilöllisyystodistuksesta. Tämä on tarpeettoman tiukka vaatimus. Toteutuessaan lounasetelien käyttöön liittyvä nopeus ja vaivattomuus romuttuisivat, mikäli ravintolan työntekijä joutuisi pyytämään maksutapahtuman yhteydessä henkilöllisyys todistusta.  Usein lounasasiakkaalla ei esimerkiksi henkilöstöravintolassa asioidessaan edes ole henkilöllisyystodistuksia mukanaan. Henkilöllisyystodistusten vaatiminen ei saisi ymmärrystä myöskään ravintolan asiakaskunnassa. Asiakkaat kokisivat helposti, että henkilöllisyystodistusta kysyvä ravintola epäilee asiakkaan rehellisyyttä.

Ravintolaa ei voida vaatia tarkistamaan lounasetelin käyttäjän henkilöllisyyttä. MaRa on pyytänyt, että Verohallinto tarkentaa ohjettaan. MaRan mielestä riittävää, että henkilöllisyys tarkistetaan vain, jos on perusteltu syy epäillä väärinkäytöstä.

Liite: MaRan lausunto

Verohallinnon ohje (linkki)

Lisätietoja MaRassa: lakimies Kai Massa


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake