Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Haluatko vähentää ruokahävikkiä?

05.10.2018

Tule mukaan mittaamaan ja osallistu maksuttomaan tutkimusjaksoon uudella sovelluksella! Erityisesti osallistujia toivotaan annosravintoloista, kahviloista ja pikaruokapaikoista.

Luonnonvarakeskus Luke kehittää ravintoloiden ja muiden tarjoilupaikkojen käyttöön helppokäyttöistä online-sovellusta ruokahävikin seuraamiseen. Seurantaan osallistuvat toimipaikat saavat sovelluksen maksutta käyttöönsä mittausjakson ajaksi.

Uutta sovellusta voi käyttää joko tabletilla tai tietokoneella. Sovellukseen kirjataan mittausjaksolla valmistetun ruoan määrä ja hävikin määrä sekä ruokailijamäärät. Hävikki kirjataan syntypaikan mukaan eli jaoteltuna keittiöhävikkiin, tarjoiluhävikkiin ja lautastähteisiin. Valmistettu määrä voidaan ilmoittaa annoksittain, joten ohjelma sopii hyvin myös annosravintoloille.

Ohjelma laskee hävikin valmistettua ruokamäärää kohti sekä asiakasta kohti ja tulosten perusteella voidaan arvioida missä ja miksi hävikkiä syntyy eniten.

Yhden toimipaikan mittausjakson pituus on kolme viikkoa. Mittaukset toteutetaan vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Lukesta saa opastusta sovelluksen käyttöön videolla ja Skypessä, joten osallistua voi millä tahansa paikkakunnalla. Opastuksessa annetaan esimerkiksi vinkkejä henkilökunnan motivointiin ja ohjeita punnitsemiseen.

Mittausprojekti liittyy Luken Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeeseen, jossa on tarkoitus kartoittaa Suomen koko elintarvikeketjun ruokahävikki yhden vuoden ajalta. Taustalla on EU:n jätelainsäädäntö. MaRa on mukana hankkeessa ja tukee tietojen keräämistä vapaaehtoiselta pohjalta.

Saat tietoa ja säästät rahaa

Mittaushankkeeseen osallistuvat yritykset hyötyvät oppimalla hävikin mittausta käytännössä ja saamalla täsmällistä tietoa omasta toiminnastaan. Hävikkisovellus on maksuton mittausjakson ajan, mutta sitä on mahdollista hyödyntää myös jakson jälkeen sopimusehtojen mukaisesti.

Hävikkiä vähentämällä säästyy selvää rahaa, mutta vähentäminen on vaikeaa, ellei lähtötaso ole tiedossa. Aiemmat mittausprojektit ovat osoittaneet, että oma, mutu-tuntuman perusteella tehty arvio hävikistä menee usein pieleen. Kun ravintolan hävikki lisäksi koostuu yleensä useista pienistä puroista, kokonaismäärään on vaikea päästä käsiksi ilman tarkkaa mittaamista.

Ruokahävikki on kasvavassa määrin esillä myös kuluttajien huolenaiheena. Hankkeeseen osallistuminen antaakin yritykselle hyvän tilaisuuden viestiä asiakkaille aiheesta ja osoittaa, että yrityksessä halutaan toimia vastuullisesti.

Ilmoittaudu mukaan mittamaan hävikkiä Luken Ravintolafoorumin kautta.


MaRan verkkosivut käyttää evästeitä. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja verkkosivujemme evästekäytännöistä täällä.

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum