Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Evira: Puolikypsä jauhelihapihvi on Ehec-riski

29.05.2017

Evira suosittelee, että kaikki jauheliharuoat paistettaisiin aina täysin kypsiksi. Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike Ehec-bakteerin vuoksi: huonosti kypsennetyt jauhelihapihvit ovat aiheuttaneet maailmalla useampia laajoja Ehec-epidemioita. Bakteeri saattaa aiheuttaa verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille ja vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion.

Mikrobeja on yleensä eniten lihan pinnassa. Jauhettaessa ne sekoittuvat kaikkialle lihaan, siksi tavallisesta valmiiksi jauhetusta jauhelihasta ei tulisi valmistaa mediumpihvejä. 

Evira ohjeistaa, että jos mediumpihvejä haluaa valmistaa, turvallisin tapa on leikata välittömästi ennen tarjoilua isommasta, varmasti tuoreesta ja laadukkaasta lihapalasta pintaosa pois ja jauhaa sisäosa pihveiksi. Näinkään valmistettua jauhelihaa ei tulisi säilyttää myöhempään käyttöön. Pintojen, työvälineiden ja käsien puhtauden suhteen on oltava erityisen tarkkana.

Jos jauhelihaa valmistaa itse, on otettava ja tutkitutettava elintarvikenäytteitä, joita ei ravintoloilta muuten useinkaan vaadita. Toimintatapa kannattaa kuvata omavalvonnassa.

On hyvä pohtia etukäteen myös vastuukysymyksiä mahdollisen sairastumistapauksen varalta. Käytännössä on usein vaikea osoittaa, missä vaiheessa taudinaiheuttajat ovat siirtyneet ruokaan.

Lue lisää Eviran sivuilta.

 

Lisätietoa:

MaRan lakiasiainosasto, p. 09 6220 200


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake