Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Ravintola-anniskelu


Anniskelu ravintoloissa on vähentynyt jo 20 vuoden ajan. Kotimainen sääntely, alkoholiverojen korottaminen ja hintojen nousu ei ole vähentänyt alkoholin kulutusta, vaan siirtänyt kulutusta ravintoloista Viroon, kaduille ja matkustajalaivoille. Alkoholipolitiikka ja alkoholiverojen korotukset ovat iskeneet kipeimmin ravintola-anniskeluun. Vuonna 1995 ravintolat myivät yli 20 prosenttia kaikesta alkoholista, mutta nykyisin ravintoloiden osuus on enää 10 prosenttia.

 

Anniskelu ravintoloissa lukuina

Ravintola-anniskelun kehitys 20 vuoden ajalta

Ravintola-anniskelun lasku on jatkunut kahdenkymmenen vuoden ajan ja jatkuu edelleen. Alkoholin kokonaiskulutus on saman ajan kuluessa pysynyt noin 11 litrassa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Alkoholiin liittyvä ravintola-alan työllisyys on vähentynyt 10 000–15 000 henkilöä.

Alkoholin osuus ravintoloiden kokonaismyynnistä oli 2000-luvun alussa yli 65 prosenttia, nykyisin se on noin 35 prosenttia.

Olut on ravintoloiden tärkein alkoholituote. Ravintoloiden oluen myynti on vähentynyt 54 prosenttia vuoden 1995 jälkeen, kun päivittäistavarakaupan oluen myynti on kasvanut 32 prosenttia.

 

Miksi anniskeluun kannattaa panostaa?

 Työtä. Anniskelu on työllisyyden kannalta alkoholin ylivoimianen jakelukanava. Anniskelu työllistää nelinkertaisesti alkoholin vähittäismyyntiin verrattuna ja 35 kertaa niin paljon kuin alkoholin hankinta matkustajalaivoilta.

Verotuloja.  Anniskelusta saatavat verotulot ovat kolminkertaiset alkoholin vähittäismyyntiin verrattuna. Anniskellusta   alkoholiannoksesta lähes puolet on veroja. Viron tuonti ei tuo euroakaan veroja, mutta haitat jäävät kokonaan Suomeen.

Vähemmän haittoja. Anniskelu on valvotuin ja sosiaalisin tapa nauttia alkoholia. Alkoholin nauttiminen valvotussa ympäristössä vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja. Anniskelumyynti aiheuttaa vähemmän alkoholin yhteiskunnallisiin haittoihin liittyviä kustannuksia kuin muut alkoholin jakelukanavat.

Vastuullisuutta. MaRan jäsenravintolat ovat sitoutuneet anniskelemaan vastuullisesti. Henkilökunta toimii anniskelumääräysten ja omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Ravintolat eivät tarjoile alle 18-vuotiaille eivätkä selvästi päihtyneille.

 

Ravintolassa myydyn alkoholin hinnanmuodostus
Verojen osuus (alv ja alkoholijuomavero) keskioluttuopin hinnasta on noin 30 prosenttia. Raskas kulurakenne yhdistettynä kireään verotukseen johtaa korkeisiin hintoihin, vähäiseen palvelujen käyttöön ja huonoon kannattavuuteen.

 

Mitä ravintolat tarvitsevat voidakseen työllistää ja tuottaa verotuloja?

  • Alkoholiveroa on alennettava.
  • Anniskelun arvonlisävero on alennettava 14 prosenttiin.
  • Alkoholilain kokonaisuudistus on toteutettava.
  • Ravintoloihin kohdistuvaa sääntelyä on purettava.
  • Yökerhojen ja pubien jatkoaikoja ei saa supistaa.
  • Liikenneasemien keskioluen vähittäismyyntiaikoja ei saa lyhentää.
  • Kunnille on annettava oikeus kieltää alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla.
  • Laiton anniskelu on kitkettävä. Valvontaviranomaiset on velvoitettava valvomaan kaikkia alkoholia tarjoavia yrityksiä.
  • Viranomaisvalvonta on tehtävä riskinarvioinnin perusteella. Valvonta on kohdistettava yrityksiin, joiden arvioidaan toimivan harmaassa taloudessa tai muuten laittomasti.
  • Ammattimaista matkustajatuontia on rajoitettava. Tullille on annettava riittävät resurssit valvontaan.

 

Lue lisää:

Alkoholin myyntitilastot

Ravintolassa vai kadulla?
MaRan vastuullisen anniskelun esite (pdf)

Päivitetty 16.01.2018

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Accountor Metos Paulig Winpos Läntmannen Unibake Kespro Schneider Paulig Smartum