Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen toinen kausi 2022–2026 on edennyt myönteisesti. Vuoden 2023 aikana sitoumukseen osallistuneet yritykset toteuttivat 121 toimenpidettä, joiden avulla saavutettiin lähes neljän miljoonan euron kustannussäästöt. Sitoumuksessa oli mukana 24 prosenttia MaRan jäsenyrityksistä liikevaihdolla mitattuna.
Neljän miljoonan euron kustannussäästöjen lisäksi yritysten materiaalitehokkuuteen liittyvät toimenpiteet vähensivät vuonna 2023 hiilidioksidipäästöjä 3,2 miljoonalla kilolla ja jätteen määrää yli 225 000 tonnilla.
Ruokahävikin vähentäminen oli yksi sitoumuksen tärkeimmistä painopisteistä. Yritykset onnistuivat vähentämään hävikkiä 537 tonnia ja pelastamaan lähes 200 000 ruoka-annosta. Keskeisiä toimia olivat vaihtoehtoiset hinnoittelumallit, ruoka-apuun ohjaaminen sekä ostoerien ja valikoiman optimointi.
Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välinen vapaaehtoinen toimintamalli ja yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravintola-alan yritykset liittyvät sitoumukseen ja raportoivat tulokset vuosittain Sitoumus2050.fi -verkkopalvelun kautta. Sitoumuksessa oli vuoden 2023 loppuun mennessä mukana 24 prosenttia MaRan jäsenyrityksistä liikevaihdolla mitattuna.
Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen tulosyhteenveto 2023