EK:n heinäkuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta olivat nousseet keväästä, mutta ovat yhä heikot. Matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia heikompi. Alan suhdanteiden uskotaan hiipuvan syksyllä.

EK:n vuoden 2024 heinäkuussa toteuttaman Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia heikompi. Saldoluku oli heinäkuussa -27, kun se huhtikuussa oli -43.

Myös alan suhdannenäkymät ovat pysyneet melko vaisuina. Heinäkuussa näkymien saldoluku oli -14, kun se huhtikuussa oli -17. Suhdanteiden uskotaan hiipuvan edelleen syksyllä. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti 10 prosenttia vastaajista. 24 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän.

Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään edelleen suurimpana myynnin kasvun esteenä. Ammattityövoiman puute on edelleen olemassa, mutta esimerkiksi vuoden 2023 heinäkuuhun verrattuna se näyttäytyy pienempänä ongelmana. Niukka enemmistö (51 prosenttia) yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

 

 

EK:n tiedote