Mara-alan työpaikoilla työntekijöillä on paljon kehittymisen paikkoja. Osaamisen kehittyminen on mielekästä ja arvokasta se luo osaltaan tunnetta työn merkityksellisyydestä. Kokemuksistaan kertoo Mäntän Klubi ja Hotelli Keurusselän toimitusjohtaja Iris Mäkinen.
Työelämän oppimisen sanotaan noudattavan ns. 70–20–10-kaavaa eli suurin osa (70 %) uuden oppimisesta ja kehittymisestä tapahtuu työnteon kautta: hoitamalla arkisia työtehtäviä, ratkaisemalla ongelmia, työn muuttuessa tai siirtymällä työtehtävästä toiseen. Vastaavasti toiseksi eniten (20 %) uuden oppimista ja kehittymistä syntyy osaamista jakamalla eli palautetta saamalla ja antamalla, jakamalla kokemuksia, seuraamalla kollegan tai esimiehen työtä ja verkostoitumalla. Vain 10 prosenttia opitaan erilaisissa koulutustilanteissa, kuten seminaareissa.
– Toteutuu varmaan juuri tuon kaavan mukaan meillä. Työ ns. tekijäänsä opettaa ja tekemällä opitaan parhaiten sekä myös muilta. Sitten vasta teorian kautta, Iris Mäkinen arvioi.
Toisilta oppimiseen ja osaamisen jakamiseen kannustetaan
MaRa-alan työtehtävissä tuetaan työssä oppimisista, toisilta henkilöiltä oppimista ja osaamisen jakamista.
– Meillä jaetaan auliisti tietoa, annetaan palautetta, kehitetään prosesseja sekä pyritään oppimaan toisilta ja myös virheistä. Kannustamme myös hakeutumaan koulutukseen, Mäkinen listaa Mäntän Klubin ja hotelli Keurusselän keinorepertuaaria.
Jatkuva oppiminen mahdollistuu työpaikalla
Jatkuva oppiminen haastaa kaikkia suomalaisia. Mara-alalla suhtaudutaan haasteeseen positiivisesti.
– Työelämässä jatkuva oppiminen korostaa lähiesimiestyön merkitystä, ja hyvälle työnantajalle on kysyntää. Mara-ala on hieno toimiala, ja meille ovat tervetulleita myös alan vaihtajat ja maahanmuuttajat, Mäkinen muistuttaa.
Kirjoitus on osa Sitran järjestämää Osaaminen näkyviin -kampanjaa viikkojen 35–36 aikana.
Teksti: koulutuspoliittinen asiantuntija Minna Halmetoja, MaRa