Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö julkaisi 25.3. saatavilla olevan tiedon elintarvikkeiden turvallisuuteen koronavirusepidemian aikana vaikuttavista tekijöistä. Sen mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että elintarvikkeet olisivat merkittäviä viruksen leviämisessä.

Infektoituminen on teoreettisesti mahdollista kosketuksen välityksellä, jos saastuneen tuotteen koskemisen jälkeen kosketaan samalla kädellä silmiä, nenää tai suuta. Sellaista tilannetta, jossa elintarvikepakkaukset olisivat olleet tartunnan lähteitä, ei ole kuitenkaan raportoitu. Virus voi myös siirtyä kontaminoituneiden ottimien ja muiden tarjoiluvälineiden välityksellä, jos sairastunut esimerkiksi aivastaa niihin.

Tavallinen hyvä hygienia avainasemassa

Vaikka tartunta ei ruoan välityksellä ole todennäköinen, Ruokavirasto kehottaa noudattamaan erityisen tarkasti tavanomaista hyvää keittiöhygieniaa. Tartunnan riskiä voi vähentää tehokkaasti kypsennettävien ruokien huolellisella kuumennuksella, usein toistuvalla käsien pesulla, pintojen ja välineiden puhdistuksella sekä muilla ruokamyrkytysriskiäkin vähentävillä tavanomaisilla toimilla. Oireiden ilmaantuessa elintarviketyöntekijöiden tulee luonnollisesti pysytellä pois töistä. Hyviä hygieniakäytäntöjä noudattaen riskit ovat hallinnassa.

Kuumennus tuhoaa virukset

Koronavirusten säilyminen ympäristössä ja esineiden pinnoilla riippuu esimerkiksi ilman lämpötilasta ja pintamateriaalista. Kuumennus (4 min vähintään 63 °C:ssa) tappaa virukset, mutta jääkaappi- tai pakastuslämpötilat eivät.

Koronavirukset voivat selvitä eri pintamateriaaleilla sopivissa olosuhteissa useita tunteja, joidenkin tutkimusten mukaan jopa päiviä, muovipinnoilla pisimpään. Niiden kyky selvitä puhdistus -ja desinfiointikäsittelyistä on kuitenkin heikko.

 

Asiasta lisää Ruokaviraston sivuilla