Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia on viime päivinä osoittanut huolestuttavia merkkejä. Suurin osa sairastuneista saa nykytiedon valossa vain lieviä oireita, joten minkäänlaiseen paniikkiin ei ole aihetta. Viruksen leviämisen uhka on kuitenkin siinä määrin vakava, että EK suosittelee yrityksille varautumissuunnitelman päivittämistä. EK suosittelee myös ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä. Tämä vähentää flunssan tarttumista.
EK suosittelemia käytännön toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:
- Tärkein asia viruksen leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia. Yritysten on syytä muistuttaa niistä henkilöstöään.
- Yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstönsä siitä, miten oireita saaneiden halutaan käyttäytyvän. Yrityksiä suositellaan ottamaan ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntö epidemia aikana.
- Yrityksen matkustus on syytä ottaa tarkempaan kontrolliin. Monet yritykset ovat jo rajoittaneet matkustamista esimerkiksi Kiinaan, vähintään tietyille alueille siellä.
- Yritysten on hyvä miettiä, onko riskialueilla vierailleiden syytä tehdä töitä etänä kotoaan tietty aika matkalta palaamisen jälkeen, vaikka eivät olisikaan saaneet oireita.
- Yritysten on syytä seurata tilanteen kehittymistä tarkoin, mieluiten päivittäin ja päivittää varautumisensa tasoa tilanteen kehittymisen ja viranomaisohjeistuksen muutosten mukaisesti. Suomessa viranomaisohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Ulkoministeriö vastaa matkustusohjeista ja maakohtaisista matkustustiedotteista.
- Yritysten on syytä tarkistaa matkavakuutusturvansa ehdot. Mikäli vakuutukseen sisältyy ns. kriisiturva, se voi korvata peruuntuneen tai keskeytyneen matkan kustannuksia. Ehdoissa on vakuutusyhtiökohtaisia eroavaisuuksia
- Mahdollisen laajamittaisen leviämisen varalta on hyvä käynnistää skenaariopohjainen työ sen ymmärtämiseksi:
- miten laajamittaiset henkilöstön poissaolot vaikuttaisivat yrityksen toimintaan ja miltä osin näitä riskejä voitaisiin minimoida esimerkiksi ohjeistamalla tarvittaessa, että henkilöstö työskentelee kotoaan käsin kaikissa niissä työtehtävissä, missä se on mahdollista ja miltä osin yritys voi esimerkiksi hankkia tilapäistyövoimaa mahdollisen sairastuvuuspiikin aikana.
- miten tilanne tällä hetkellä vaikuttaa yrityksen raaka-aineiden, varaosien ja muiden hyödykkeiden saantiin ja onko sen mahdollista ottaa käyttöön tai varautua rakentamalla vaihtoehtoisia hankintakanavia, mikäli tilanne olennaisesti heikkenee.
EK:n uutinen, jota EK tarvittaessa päivittää