Maksutapalisien käyttöä on rajoitettu 13.1.2018 alkaen
Uutinen 17.05.2018
Rajoitus tarkoittaa käytännössä sitä, että lisämaksua ei saa periä kuluttajilta yleisimpien maksukorttien, kuten esimerkiksi Visa ja MasterCard-kortin käytöstä, sillä kysymys on siirtohinta-asetuksessa tarkoitetuista neljän osapuolen maksukorttijärjestelyistä.
Lisämaksua ei saa periä myöskään silloin, kun maksaja maksaa ostoksensa euromääräisenä SEPA-tilisiirtona tai -suoraveloituksella, joissa sekä maksajan että maksunsaajan maksupalveluntarjoajat ovat sijoittautuneet Euroopan unioniin, tai joissa ainoa maksutapahtumaan osallistuva maksupalveluntarjoaja on sijoittautunut EU-alueelle.
Lisäksi on edelleen huomioitava, että jos yritys perii asiakkailtaan lisämaksua muiden kuin edellä mainittujen maksutapojen käytöstä, tulee maksun silloinkin olla asianmukainen, eikä se saa ylittää maksunsaajalle aiheutuvia tosiasiallisia kustannuksia. Tarjolla tulee myös aina olla ainakin yksi tavanomainen, yleisesti käytössä oleva maksutapa, josta erillistä maksutapalisää ei peritä.
Oletettavasti suurin osa yrityksistä on jo huomioinut uuden sääntelyn toiminnassaan. Kuluttaja-asiamies tulee kuitenkin valvomaan maksutapalisäkiellon noudattamista tehostetusti tulevana kesänä kuluttajien tekemien maksujen osalta. Tällä ennakkoviestillä pyrimme siihen, että valvontakierroksella uuden sääntelyn laiminlyöntejä löytyisi mahdollisimman vähän.
Lisätietoa sääntelyn soveltamisalasta:
Kuluttaja-asiamiehen linjaus Maksaminen ja laskutus (2008, tarkistettu 2010, maksupalvelulain osalta 2018)
Kuluttaja-asiamiehen linjaus Maksaminen verkkokaupassa (2017)
Viikon vinkki: Voit tehdä nyt verkko-ostoksia ilman maksutapalisiä