Selvitys: Uutta liiketoimintaa kestävän luontomatkailun ja virkistyskäytön ympärille
Uutinen 28.04.2017
Luontoon perustuvat matkailu- ja virkistyspalvelut perustuvat vahvasti monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden turvaamiseen ja tuotteistamiseen. Luontomatkailussa korostuu matkailun kestävyys, ja se on myös tärkeä tavoite Suomen matkailun kasvun ja uudistumisen tiekartassa vuosille 2015–2025 (TEM 2015).
Kestävyyden tavoittelussa korostuvat tuotteiden ja palvelujen laadun parantaminen, ympäristövastuullisten asiakkaiden odotuksiin vastaaminen ja asiakkaiden ohjaaminen kestäviin kulutusvalintoihin. Yritykset voivat vastata kehittyvään ja muuttuvaan kysyntään tarjoamalla korkeampaa laatua ja asiakkaalle räätälöityä palvelua.
Tuoreessa raportissa luodaan katsaus metsien ja vesialueiden hyödyntämiseen matkailu- ja virkistyskäytössä. Raportissa käsitellään luontomatkailuun vaikuttavia trendejä, matkailun kestävyyttä kysynnän ja tarjonnan näkökulmasta, matkailun sesonkiluonteisuuden vähentämisen mahdollisuuksia, kulttuuriympäristön roolia luontomatkailussa, potentiaalisia kansainvälisiä luontomatkailijoita sekä sosiaalisen median hyödyntämistä.
Erityisesti pohditaan luontomatkailuun ja virkistyskäyttöön liittyviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Raportti tuottaa taustamateriaalia alueellisia luontomatkailun kehittämistoimia varten ja tuo toimialaan liittyvää yhteenvetotietoa myös kansallisen päätöksenteon ja kehittämisen tueksi.
Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden yhteistyönä tehty katsaus perustuu kotimaisiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Työ on osa valtioneuvoston kanslian rahoittamaa Uudet keinot metsä- ja vesialueiden kestävän virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi ja turvaamiseksi (VirKein 2016–2018) -hanketta.
Raporttiin>>
Lue lisää:
VirKein –hanke
Lisätietoja:
Yliopistotutkija Henna Konu, Itä-Suomen yliopisto p. 050 343 7087, henna.konu(at)uef.fi
Professori Liisa Tyrväinen, Luonnonvarakeskusp. 050 391 4553, liisa.tyrvainen(at)luke.fi