Mattias Åhmanille ja Ronny Malmbergille Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -tittelit
Uutinen 11.04.2017
Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy). Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä (ravintola Muru) ja kolmanneksi Heidi Martikainen (ravintola Solna). Parhaana assistenttina palkittiin Kozeen Shiwanin keittiössä avustanut Henri Oinas.
Mieleenpainuva maku ratkaisi
(Kuva: (Emilia Kangasluoma / ELO-säätiö)
Kokkikisan finalistit valmistivat kaksi lämmintä pääruokaa 12 hengelle. Kilpailijat tekivät etukäteen suunniteltujen pääruokien lisäksi yllätystehtävän, jonka raaka-aineet paljastettiin finaalin aattona. Vuoden Kokki 2017 -kilpailun voittaja oli päätuomarien mielestä omaa luokkaansa.
”Annoksissa oli selkein makuprofiili ja ne olivat teknisesti onnistuneita. Pääraaka-ainetta eli possua oli käytetty innovatiivisesti. Yllätystehtävä oli kaunis ja teknisesti vaativa kasvisannos”, perustelee yllätystehtävän päätuomari Eero Vottonen.
”Voittajan suoritus oli tasavarma ja ennen kaikkea mieleenpainuva, kastikkeen paahdettu nahka toi hienon maun”, sanoo ennakkotehtävän päätuomari Matti Jämsén.
Vuoden Tarjoilija onnistui kokonaisvaltaisessa palveluelämyksessä
(Kuva: Emilia Kangasluoma / ELO-säätiö)Vuoden Tarjoilija -kisassa mitataan monipuolisesti kilpailijoiden teknisiä taitoja, mutta tärkein valintaperuste on kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden tuottaminen kutsuvieraille.
Tarjoilijoiden tehtävänä oli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemiin annoksiin sopivat juomat. Kilpailijat valmistivat myös alkucocktailit, tarjoilivat kahvit ja avecit sekä pitivät huolta kahdesta viiden hengen pöytäseurueesta tuomareiden arvioidessa suorituksia.
”Voiton ratkaisi se, että Malmberg pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen. Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia”, tiivistää Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Petra Savolainen.
Viinin ja ruoan yhdistämisessä tarjoilijakokelaiden osaaminen erottui selkeästi.
”Tarjoilijat ovat selvästi perehtyneet yhdistelmien rakentamiseen. Myös sillä, miten valinnat perusteltiin asiakkaille, oli suuri merkitys,” Savolainen perustelee.
Lisätietoa:
ELO-säätiö
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestäjänä toimii ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Vitriini-lehti ovat kilpailun yhteistyökumppaneita.