Anniskelun arvonlisäveron alentamisella monia myönteisiä vaikutuksia
Uutinen 09.08.2017
Alkoholin verotus Suomessa on EU-maiden kärkeä. Ravintoloiden tärkeimmän alkoholijuoman, oluen, verotus on ylivoimaisesti EU-maiden kireintä. Alkoholijuomavero keskioluesta on 1,51 euroa litralta. Toiseksi kireintä se on Irlannissa, 1,06 euroa litralta. Alkoholijuomaverostakin maksetaan vielä 24 prosenttia arvonlisäveroa. Tämä yhdessä ravintoloiden työvoimakulujen ja muiden kulujen kanssa on johtanut siihen, että alkoholi on ravintolassa kallista. Ravintoloissa kulutetaan enää 10 prosenttia kaikesta Suomen alkoholista. Ravintola-ala on menettänyt tämän vuoksi 10 000–15 000 työpaikkaa.
Anniskelun alamäki on kestänyt 20 vuotta. Samanaikaisesti matkustajatuonti erityisesti Baltian maista on kaksinkertaistunut. Matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on noin 20 prosenttia. Samalla suomalaisten matkailu Baltian maihin on kasvanut räjähdysmäisesti kotimaanmatkailun kustannuksella.
Suomen tilanne poikkeaa kaikista muista EU-maista: meillä on erittäin kireä alkoholin verotus ja naapurissamme Baltian maissa verotus on kevyttä. Viron kaikkien suunniteltujen alkoholijuomaverojen korotusten jälkeenkin Suomen alkoholijuomavero on 45 prosenttia korkeampi. Myös esimerkiksi työvoimakustannukset Baltian maiden ravintoloissa ovat noin 30 prosenttia meidän ravintoloidemme työvoimakustannusten määrästä. Ravintoloiden hintakilpailukyky on heikko. Keskiolutpullo maksaa ravintolassa keskimäärin 5 euroa ja vähittäiskaupoissa vähän yli euron. Baltian maista ja laivoilta saa parhaimmillaan 24 tölkkiä olutta 8–9 eurolla.
Anniskelun arvonlisäveron alentamisella 14 prosenttiin on monia myönteisiä vaikutuksia. Se luo laskennallisesti 2 900 uutta työpaikkaa. Arvonlisäveron alennus maksaa suurelta osalta itsensä takaisin, kun ravintolapalvelujen kysyntä kasvaa. Se siirtää alkoholin kulutusta ravintoloihin valvottuihin olosuhteisiin. Se vähentää myös matkailua Baltian maihin ja lisää kotimaanmatkailua. Alkoholin hinta on kuitenkin arvonlisäveron alentamisen jälkeenkin niin korkea, ettei se lisää alkoholin kokonaiskulutusta.
Lisätietoa:
Timo Lappi, toimitusjohtajap. 040 734 5549