Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättänyt jatkaa HUSin alueella sijaitsevien kylpylöiden allastilojen sulkua. Kylpylöiden allasosastot ovat THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukon mukaan vähäisen riskin tilanteita. THL:n hallitukselle 17.1. antaman lausunnon mukaan rajoitustoimia tulee kohdistaa korkean riskin tilanteisiin. Lausunnossa todetaan myös, että sulkutoimet todennäköisesti pitkittäisivät tilannetta ja nostaisivat samalla myöhemmin vakavien tautitapausten riskiä laskevan rokotevasteen myötä. Kylpylöiden allasosastoilla on ollut koko pandemian ajan erittäin vähän tartuntoja. Osassa Suomea kylpylöiden allastiloja ei ole asetettu sulkuun lainkaan tai aluehallintovirastot ovat jo vapauttaneet ne sulusta. Kylpylöiden erilainen kohtelu maan eri osissa vääristää kylpyläyritysten välistä kilpailua. MaRa valittaa myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 14.1. tekemästä päätöksestä, jolla se sulki Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevien kylpylöiden allastilat.
Aluehallintovirastojen päätökset eivät ole tartuntatautilain mukaisia – kylpyläyrityksille yli 10 miljoonan euron myynnin menetykset
Aluehallintovirastot ovat sulkeneet päätöksillään kylpylöiden allastiloja 23.12. lukien kesken kylpylöiden parhaan joulun ja uudenvuoden sesongin usein vielä hyvän hallintotavan vastaisesti erittäin lyhyellä varoitusajalla. Sulut aiheuttivat kylpyläyrityksille suoraan ja välillisesti yli 10 miljoonan euron myynnin menetykset ja johtivat henkilökunnan lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin. Osassa Suomea aluehallintovirastot eivät ole asettaneet kylpylöiden allastiloja lainkaan sulkuun tai ovat jo vapauttaneet ne sulusta. Sen sijaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti jatkaa sulkua HUSin alueella ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Pohjanmaan maakunnassa.
– Päätökset kylpylöiden allastilojen sulkemisesta eivät ole tartuntatautilain 58 g §:n nojalla välttämättömiä ottaen huomioon, että ne ovat THL:n mukaan vähäisen riskin tilanteita. THL katsoo myös valtioneuvostolle 17.1. antamassaan lausunnossa, että rajoitukset tulisi kohdistaa korkean riskin tilanteisiin. Saman lausunnon mukaan THL pitää sulkuja jopa vaarallisena myöhempien vakavan tautitapausten riskin kannalta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.
Aluehallintovirastot eivät ole päätöksissään muutenkaan pystyneet perustelemaan, miksi kylpylöiden allastilat muodostaisivat merkittävän riskin koronan leviämiselle ja erityisen mahdollisuuden merkittävien tautiketjujen syntymiselle, kuten tartuntatautilaki edellyttää. Aluehallintovirastot eivät ole pystyneet ilmoittamaan kylpylöiden allastiloissa tapahtuneiden tartuntojen lukumäärää koronapandemian missään vaiheessa. MaRan pari viikkoa sitten kymmenelle suurelle kylpyläyritykselle tekemän kyselyn mukaan kylpylöiden allastiloissa on ollut vain joitakin vahvistettuja koronatartuntoja ja joitakin kymmeniä altistumisia 13.3.2020 jälkeen.
– Jotta kylpyläyritykset eivät kärsisi aluehallintovirastojen lainvastaisten päätösten myötä enempiä tappioita ja jotta työntekijät voitaisiin kutsua takaisin töihin mahdollisimman pian, MaRa pyytää Hämeenlinnan ja Vaasan hallinto-oikeuksilta aluehallintovirastojen päätösten täytäntöönpanokieltoa, Lappi toteaa.
MaRa valittaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä Flamingospa Oy:n, Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy:n, Ryokan Oy:n (Långvikin kokous- ja kylpylähotelli) ja Vuoristo-yhtiöt Oy:n (Hotelli Haikon Kartano) asiamiehenä sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä Härmän Kuntoutus Oy:n asiamiehenä.
Lisätietoja
toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549
toimitusjohtaja Sanna Himberg, Flamingospa Oy, 040 541 3776
toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors, Härmän Kuntoutus Oy, 050 564 6457
toimitusjohtaja Tero Eskola, Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy, 050 362 6707
toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult, Ryokan Oy, 040 820 4289
toimitusjohtaja Juha Mähönen, Vuoristo-yhtiöt Oy, 040 821 1822