Anniskelun arvonlisäveron alentamisen hintalappu on pienempi kuin 150 miljoonaa euroa
Tiedotteet 15.02.2016
Ilman anniskelun arvonlisäveron alentamista alkoholin kulutus siirtyy yhä enemmän koteihin ja kaduille, ja anniskelusta saatavat verotuotot vähenevät. Anniskelu on alkoholin ylivoimainen myyntikanava työllisyyden ja verotulojen kannalta. Ravintolassa myyty alkoholiannos tuo kolme kertaa enemmän verotuloja kuin muissa kanavissa myyty alkoholi, koska ravintola-ala on hyvin työvoimavaltainen.
Vuonna 1997 anniskelun osuus kaikesta suomalaisten kuluttamasta alkoholista oli 21 prosenttia ja nyt se on noin 10 prosenttia. MaRan arvion mukaan vuodesta 1997 viime vuoden loppuun asti anniskelusta on hävinnyt 10 000 – 15 000 työpaikkaa.
”Ravintolaruoan arvonlisäveron alentaminen vuonna 2010 oli työllisyyden ja kasvun kannalta menestys. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen ohjaisi kulutusta ravintoloihin, mikä olisi kansantalouden ja kansanterveyden kannalta järkevää”, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Tehokkain keino siirtää alkoholin kulutusta takaisin ravintoloihin on alentaa anniskelun arvonlisäveroa. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen ravintolaruoan tasolle 14 prosenttiin maksaisi ilman dynaamisia vaikutuksia arviolta 120 miljoonaa euroa ja ravintola-alan dynaamisten vaikutusten jälkeen arviolta 80 miljoonaa euroa. Kolmasosa tulisi siis takaisin ravintoloiden ruoka- ja anniskelumyynnin kasvaessa. MaRa arvioi, että anniskelun arvonlisäveron alentaminen toisi alalle 2 000 – 3 000 työpaikkaa. Sen lisäksi arvonlisäveron alentaminen pelastaisi satoja ravintoloita ja niissä olevia työpaikkoja.
Mikäli anniskelun arvonlisäveroa ei alenneta, anniskelumyynti laskee varovaisesti arvioiden kolme prosenttia vuodessa vaalikauden loppuun asti. Arvonlisäveron ja alkoholijuomaveron tuotot laskevat arviolta 60 miljoonaa euroa tämän vaalikauden loppuun mennessä. Nykytilanteellakin on siis hintansa. Mikäli anniskelun arvonlisäveroa lasketaan, loppulasku jäisi jo tällä vaalikaudella huomattavasti pienemmäksi anniskelumyynnin kääntyessä nousuun.
Edellä mainitut arviot perustuvat liitteenä olevaan laskelmaan.
Lisätiedot: toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549