Verohallinto                                                                        
Ylitarkastaja Markus Kautto                                                                                                                           

 

Esitys ravintoedun verotusarvoksi vuonna 2025

Esitämme kohteliaimmin, että verohallitus tarkistaisi ravintoedun arvoa vuodelle 2025 seuraavasti:

Ravintoedun arvo olisi

8,65 euroa ateriaa kohden, jos edun hankkimisesta työnantajalle aiheutuneiden välittömien kustannusten ja niiden arvonlisäveron määrä on vähintään 8,65 euroa ja enintään 13,75 euroa.

Alarajalla ehdotettu 0,15 euron muutos merkitsisi 1,8 prosentin korotusta. Ylärajalla ehdotettu 0,25 euron muutos merkitsisi 1,9 prosentin korotusta.

 

Perustelut             

Ravitsemisalan käyttämien elintarvikeraaka-aineiden kustannus, työvoima- ja muu kustannus on laskettu historiakehitystä ja ennakkoarvioita hyödyntäen. Edellisten tekijöiden kustannuskehityksen yhteen painotettu vaikutus työsuhderuokailuun on +1,7 prosenttia.                                     

Raaka-ainekustannukset

Historiakehityksen tarkastelu osoittaa, että ravitsemisalan elintarvikeraaka-aineiden tukkuhinnat ovat nousseet huomattavan voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ravitsemisalan elintarvikeraaka-aineet olivat vuoden 2024 syyskuussa noin 39 prosenttia kalliimpia kuin vuoden 2014 helmikuussa. Samana aikavälinä inflaatio kiihtyi +22 %, elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahinta nousi noin viidenneksellä sekä ravintola- ja kahvilapalvelujen kuluttajahinta noin kolmanneksella.

Ravintoloiden elintarvikeraaka-aineiden hinnat nousivat Tilastokeskuksen tuottaman ravitsemisalan tukkuhintaindeksin mukaan 0,1 prosenttia syyskuusta 2023 syyskuuhun 2024. Vuosimuutos oli 2024 kesäkuussa +0,9 prosenttia ja vastaavasti 2024 helmikuussa -2,0 prosenttia.

Siten MaRan kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa ravintoloiden elintarvikeraaka-aineiden kustannusten muutoksen arvioidaan olevan 0,0 prosenttia vuonna 2024.

PTT:n ennusteen (24.9.2024) mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahinta nousee prosentin verran vuonna 2025.                

Työvoimakustannukset

VM:n (Valtiovarainministeriön katsaus 23.9.2024) mukaan vuonna 2025 palkkakustannukset nousevat arviolta 2,7 prosenttia. Keskimääräinen palkkaliukuma on 0,7 prosenttia. Siten ansiotasoon on odotettavissa 3,4 prosentin nousu. Kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa työvoimakustannusten arvioidaan olevan vuonna 2025 edellä mainittu +3,4 prosenttia.                                     

Muut kustannukset

Muiden kustannusten arvioidaan noudattavan yleistä kuluttajahintojen hintakehitystä. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio oli 2024 elokuussa 1,2 prosenttia. VM:n arvion mukaan kuluttajahinnat nousevat 1,8 prosenttia vuonna 2024 ja vuonna 2025 vastaavasti 1,4 prosenttia. Kustannuskehityksen yhteen painotetussa laskelmassa muut kustannukset (inflaatio) arvioidaan olevan vuonna 2025 edellä mainittu +1,4 prosenttia.

 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

 

Timo Lappi                          Veli-Matti Aittoniemi                             

toimitusjohtaja                     varatoimitusjohtaja                                                     

 

Lisätietoja

pääekonomisti Ari Peltoniemi 09 6220 2037