Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Vitriini 8/2012


Kirjaudu jäsentunnuksilla ja lue näköislehti.

MaRan jäsen: kiinnitä oveesi jäsentarra  painetun Vitriinin sivulta 35!

 

 

Uusi puheenjohtaja Mikko Merivirta: MaRa on kaikkien jäsenten liitto


– Tehtäväni on varmistaa MaRan pysyminen tulevaisuudessakin yhtä yhtenäisenä ja taloudellisesti vahvana liittona kuin minkä edeltäjäni ovat siitä tehneet, sanoo Mikko Merivirta, joka valittiin seuraamaan MaRan puheenjohtajana Jaana Korholaa.

Etusijalla ovat kaikkien jäsenyritysten toimintaedellytysten turvaamiseen tähtäävät asiat.

 

Ravintolat ankkuroituvat suomalaisten arkeen yhä tiiviimmin

 
Jos viestit taloudesta ovat tänä vuonna olleetkin mollivoittoisia, niin tuoreen ravintolaruokailun trenditutkimuksen mukaan ravintoloilla on edessään loistava tulevaisuus. Suomalaiset käyvät yhä enemmän ravintoloissa ja ovat valmiita kuluttamaan ravintolaruokailuun enemmän rahaa, kunhan ravintolan sijainti on oikea ja ruoan laadun ja hinnan suhde kohdallaan.  

 

Kim Rafkin: Älä korjaa, jos se ei ole rikki

 
Dennis Rafkinin luoma Pizzeria Dennis on vahva brändi, jota yhtiön toimitusjohtaja Kim Rafkin on varjellut muuttumiselta.

 – Miksi korjata asiaa, joka toimii, hän toteaa.

Isänsä aikaista johtamistyyliä poika on sen sijaan muokannut radikaalisti. Samalla Denniksen liiketoimintaa on laajennettu harkiten.

 

Jatkoaikojen poistamisella tuhoisat vaikutukset


Jatkoaikojen poistaminen on ratkaisu Suomen alkoholiongelmiin. Tällainen kuva syntyy, kun on seurannut alkoholipoliittista keskustelua tänä vuonna. Sisäministeri ehdottaa jatkoaikojen poistamista, osa alkoholivirkamiehistä kannattaa sitä ja media on tehnyt useampia gallupeja siitä, mitä kansalaiset ajattelevat asiasta.

Jatkoajoilla kulutetaan noin yksi prosentti alkoholista. Jatkoaikaravintoloissa alkoholi nautitaan valvotuissa olosuhteissa, se tuo verotuloja ja lisää nuorisotyöllisyyttä. MaRa selvitti yhdessä yöravintoloidensa kanssa, mitä vaikutuksia jatkoaikojen poistamisella olisi. Kysyimme myös jatkoaikaravintoloiden asiakkailta, mitä mieltä he ovat jatkoaikojen poistamisesta. Tulokset olivat rankat.

Selvityksemme lähtöolettama oli anniskelun lopettaminen kello 01.30. Yöravintoloiden kanta-asiakkaille tekemämme kysely osoitti, että 75 prosenttia vastustaa jatkoaikojen leikkaamista. Lähes puolet ilmoitti, että he kävisivät harvemmin ravintoloissa. Yli 55 prosenttia ilmoitti, että juhlimista jatkettaisiin kotona. Samalla alkoholin matkustajatuonti kasvaisi, ja yleisillä paikoilla olisi yhä enemmän julkijuopottelijoita.

Selvityksen mukaan anniskeluravintoloista katoaisi lähes 3 000 työpaikkaa. Koska suuri osa yöravintoloiden työntekijöistä on nuoria, nuorisotyöttömyys kasvaisi.

Jatkoaikojen lopettaminen sulkisi suoraan yli 150 ravintolaa. Ravintoloiden sulkeminen aikaisemmin vaikuttaisi negatiivisesti myös pikaruoka-alaan. Moni ravintola, joka on nykyisin auki vuorokauden ympäri tai aamuviiteen, joutuisi supistamaan aukioloaikoja. Useat haja-asutusalueiden hotellit elävät perjantain ja lauantain yöravintolatoiminnalla. Moni hotelli joutuisi sulkemaan ovensa tai niiden kannattavuus heikkenisi merkittävästi. Negatiiviset vaikutukset ulottuisivat myös elävän musiikin esittäjiin ja taksiautoilijoihin.

Selvityksen mukaan anniskeluravintoloiden myynti laskisi reilut 200 miljoonaa euroa vuodessa. Valtio menettäisi erilaisia verotuloja lähes 80 miljoonaa euroa vuodessa.  Suuri osa näistä verotuloista ei korvautuisi, koska alkoholin hankkiminen Alkosta tai kaupasta ei tuo verotuloja yhtä paljon kuin anniskelu ravintoloissa. Sikäli kun alkoholi hankittaisiin Virosta, verotuloja ei tulisi lainkaan.

Väkivallan ja erilaisten häiriöiden lisääntymisestä syytetään ravintoloiden jatkoaikoja. Rikostilastot eivät tue käsitystä, että väkivallanteot ravintoloissa olisivat kasvaneet viime vuosina. Yleisillä paikoilla ja kotona tapahtuneet häiriöt sitä vastoin ovat kasvaneet. Kehitys ei ole yllättävä, sillä ravintoloissa alkoholi nautitaan valvotuissa olosuhteissa. Poliisi kirjaa osan ravintolan lähistöllä tapahtuvista häiriöistä ravintolan tiliin, vaikka häiriön aiheuttajat eivät olisi käyneet ravintolassa. Tämä kirjaustapa synkentää perusteetta väkivaltalukuja ravintoloissa.

Jatkoaikojen supistamiselle ei ole järkiperusteita. Lähes 200 ravintolaa jouduttaisiin lopettamaan, ja monen yöravintolatoiminnasta hyötyvän alan liikevaihto ja työllisyys vähenisivät. Nuorisotyöttömyys kasvaisi tuntuvasti. Valtio menettäisi verotuloja, jotka eivät korvautuisi muualta hankitun alkoholin verotuloilla. Väkivalta julkisilla paikoilla ei vähenisi vaan lisääntyisi. Juhliminen siirtyisi yhä enemmän koteihin ja julkijuopottelu yleistyisi.

Valmistelun edetessä näemme, voittaako järki vai tunne. Uskon vakaasti järjen voittoon.

Timo Lappi

Päivitetty 22.03.2013

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake