Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Enemmistö eduskuntaryhmien puheenjohtajista tukee anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista

25.01.2016 I ARVONLISÄVERO

Eduskuntaryhmistä enemmistö kannattaa Savon Sanomien teettämän kyselyn mukaan ravintoloissa anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista. Arvonlisäveron alentaminen katkaisisi anniskelumyynnin pitkään jatkuneen laskun. Työllisyyden ja verotulojen karttumisen näkökulmasta anniskelu on ylivoimainen alkoholin jakelukanava.

Suurin osa puolueista on sitä mieltä, että alkoholin kulutusta olisi järkevää siirtää takaisin ravintoloihin.

Savon Sanomien mukaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, entisen pääministerin Matti Vanhasen mukaan päämääräksi on asetettava se, että alkoholinkulutusta siirtyy koti- ja puistoalueilta ravintoloihin. Vanhanen alentaisi ravintoalan kuluja, jotta kilpailukyky alkoholin matkustajatuontia vastaan paranisi. Muista hallituspuolueista kokoomuksen ryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo kertoo, että ehdotukselle on ryhmässä laajaa kannatusta, ja ratkaisua puoltaisivat työllisyys- ja terveyspoliittiset näkökohdat. Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho kertoo omana mielipiteenään, että alentamista pitää harkita.

Oppositiopuolueista vihreiden ryhmänjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto alentaisi ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa alan kannattavuuden parantamiseksi. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu myönteisesti ravintola-alkoholin arvonlisäveron alentamiseen. RKP:n ryhmänjohtaja Anna-Maja Henriksson harkitsisi alkoholin veroalea muun muassa työllisyysvaikutusten vuoksi.

SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindman ei ottanut kantaa asiaan. Kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei alentaisi ravintola-alkoholin arvonlisäveroa.

Anniskelu on ylivoimainen myyntikanava

Matkailu- ja ravintola-ala toivoo anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista 24 prosentista 14 prosenttiin eli samalla tasolle kuin ravintolaruuan arvonlisäveroprosentti on. Taustalla on alkoholin kulutuksen jyrkkä lasku ravintoloissa, vaikka alkoholin kokonaiskulutus ei ole vähentynyt.

Anniskelu työllistää eniten alkoholin myyntikanavista. 60 prosenttia alkoholiin liittyvistä työpaikoista syntyy anniskelusta. Alkoholielinkeinoista anniskelu tuottaa ylivoimaisesti eniten veroja valtiolle. Ravintolassa anniskeltu alkoholiannos tuottaa kolme kertaa enemmän veroja kuin muissa kanavissa myyty alkoholi.

Anniskelu on myös valvottua alkoholin myyntiä, josta koituu vähemmän haittoja yhteiskunnalle.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esitys uudesta alkoholilaista ennen kesätaukoa ja säännökset voisivat tulla voimaan 1.1.2017.

Lasketaanko alkoholin arvonlisäveroa? Enemmistö eduskuntaryhmien johtajista suopea ajatukselle: "Uudistus olisi merkittävä"
(Savon Sanomat 22.1.2015)


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake